Veckans låt – Gyckel & personal säger sitt

nov 04, 2013
admin

Många är listorna över världens bästa låtar – alla med sina egna, smidigt riktade och påtvingade kriterier. Det handlar ofta om låtar många tycker om men som har en originalitet i text såväl som musik. Allt som oftast tar The Beatles (svärmorsdrömmen), Bruce Springsteen (”the ’murican dream”) eller kråkan Bob Dylan otippat hem pallpositionerna i dessa listor.

Jag vill inte rikta någon kritik mot ovanstående artister, faktum är att jag har lyssnat igenom samtliga diskografier otaliga gånger och rankar dem väldigt högt. Dock vill jag räcka upp ett varningens finger och menar att dessa o-originella listor tar upp alltför lika kriterier – definitionen på en bra låt innehåller alltså enligt praxis politiska texter med eposliknande upplägg i det musikaliska. Jag måste medge att det känns rätt trist att sitta på en förfest innan Skytte-C och lyssna på Bob Dylans åsikter om USAs inblandning i vietnamkriget, typisk party pooper.

Så, när vi nu gått igenom den Jantes motivering av den bästa låten vill jag framhäva något nytt i dessa sammanhang – Sarek.

Wikipedia säger (onödigt då det hör till allmänbildningen, reds. anm):
Sarek var en svensk musikgrupp som bildades 2002 och upplöstes 2012.[1] Stina Engelbrecht (då Jadelius) började skriva och arrangera låtar i slutet av 1990-talet, vilket ledde till att gruppen bildades under 2002. År 2003 slog Sarek igenom när de tävlade med låten ”Genom eld och vatten” i Melodifestivalen. Deras musik är traditionellt klingande popbeklädda visor med ton av svenska och europeiska folkmusikinstrument.

SarekGenom Eld och Vatten (nedan endast kallad Sarek) var alltså låten som fick Sarek att lysa upp som ett norrsken på den nordiska kontinenten, för att sedan tyna bort och tillslut upplösa bandet. Låten innehåller enligt redaktionen allt en bra låt borde innehålla – nyckelharpans vackra melodier blandas med något senfödd europop, den sura stämsången, instrumentet inte ens undertecknad kan identifiera samt självklart det bästa av allt, Tonartshöjningen.

Sarek har blivit en del av LiTHs själ. Det spelar egentligen ingen roll att låten inte vann melodifestivalen eller aldrig nådde högre än plats 48 på svensktoppen. Hos oss kommer den alltid vara nummer ett och det är något ingen kan ta ifrån den*. Sarek kommer alltid vara den låten som får en LiTHare att vakna till från gårdagens bravader och den kommer alltid att få en att hitta vägar kortare än fåglarnas ut till skogarna öster om Lambohov.

*så länge det inte kommer någon ny låt som får en att gå igång bättre, kandidater existerar.

Håll till godo!

Mikael Mäkinen

2 625 Comments. Leave new

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.